De gale præster på Anholt er på vej.

Forsiden til De gale præster på Anholt.
dato

Bogen De gale præster på Anholt udkommer 6. november

En junidag i 1825 blev Anholt-præsten Jens Mammen og hans hustru Kirstine Marie Charlotte bundet og ført ombord på et skib, som sejlede dem til Grenå for at kunne give dem lægebehandling på fastlandet. Forinden var gået adskillige måneder, hvor begge var blevet tiltagende sindssyge. Jens Mammen havde bl.a. truet nogle af sine sognebørn med en kniv og forsøgt at kvæle sin otte måneder gamle datter, mens konen havde overfaldet en af øens kvinder og forsøgt at kradse hendes ene øje ud.

Samtidig i Sandby-Vrangstrup pastorat på Sjælland var myndighederne i færd med at afskedige Niels Jensen, der var kommet til sognet i 1823 – fra Anholt, hvor han havde været præst siden 1815 og dér skulle have udvist de første tegn på sindssygdom. Kort efter ankomsten til Sjælland var han blevet gift, men allerede få uger efter brylluppet ville konen Cathrine Eleonore skilles på grund af hans trusler og grusomhed. Det blev så slemt, at han måtte spærres inde og bevogtes, indtil han blev sendt til København. Efter nogle år var han kommet sig så meget, at han fik et nyt embede i Grevinge i Odsherred, hvor problemerne også snart viste sig og sikkert havde udviklet sig til endnu en fyring, hvis det ikke havde været for hans pludselige død.

De gale præster på Anholt er fortællingen om to præster og deres families historie i en tid, hvor forståelsen og behandlingen af psykiske sygdomme endnu var begrænset til det, der bedst kan beskrives som indespærring og chokterapi. Jens Mammen og hans kone fik seks børn, som reelt blev forældreløse, da deres forældre blev syge, mens Niels Jensen og hans kone ikke nåede at blive forældre i løbet af den korte tid, de tilbragte sammen.

Bogen er skrevet af historiker og forfatter Charlotte Lindhardt, som har gennemgået flere hundrede arkivæsker og over 5.000 kildesider i bestræbelserne på at skildre de to præster og deres familiers historie for 200 år siden. De gale præster på Anholt er en dokumentarisk bog, og alle begivenheder og skildringer underbygges af breve og indberetninger fra præsterne og deres omgangskreds.

Charlotte Lindhardt fortæller: ”Jeg fik ideen til en artikel, da jeg skrev bogen om Anholt Skole og Børnehave og i den forbindelse faldt over et læg i Aarhus Bispearkiv. Titlen ”Pastor Mammens og Hustrues Forsørgelses-Sag. Angaaende den sindsvage Pastor Mammen og Hustru paa Anholt, deres Forsørgelse” kaldte på nærmere undersøgelser, og efterhånden involverede det tillige Mammens forgænger på øen, da det viste sig at også Niels Jensen blev afskediget som sindssyg. Det interessante var, at de havde nærmest parallelle livsforløb. De var jævnaldrende og kom begge af den lavere middelklasse, var begge blevet forældreløse i en tidlig alder, måtte klare sig igennem studierne ved hjælp af lån og stipendier og havde begge været frivillige i Kronprinsens Livkorps under Englandskrigene. Desuden udviste begge tegn på alkoholisme under og efter deres sygdom. Deres historie blev mere og mere spændende, efterhånden som jeg gravede mig ned i kilderne, og artiklen blev til en bog.”

For hvordan var vilkårene for 200 år siden, når en person blev psykisk syg? De fleste måtte forlade sig familie, netværk og tiggerbreve til myndighederne, og det er blandt andet disse breve, som er med til at skildre Mammens og Jensens skæbner. Undervejs får læseren også et indblik i tidens levevilkår og syn på psykiske lidelser, for der var forskel på at blive syg som præst og som almindelig borger. Sygdommen påvirkede nemlig ikke kun præsterne og deres familie, men hele sognet, som pludselig stod uden den skriftefader og lokale embedsmand, der var en central del af sognets skole- og fattigvæsen.

De gale præster på Anholt udgives på Anholt onsdag den 6. november kl. 16-18. Receptionen er arrangeret i samarbejde med øboerne og foregår naturligvis i Anholts præstegård. Her vil Charlotte Lindhardt fortælle om bogen, og der serveres lidt godt til ganen. Alle er velkomne.

Dagen efter, onsdag den 7. november kl. 19, lanceres bogen på fastlandet ved et aftenarrangement i Grenaa Boghandel, hvor Charlotte Lindhardt præsenterer bogen og fortæller om baggrunden for den.

Forsidebilledet er taget af designer Jim Lyngvild, og modellen er præst ved Holbæk Kirke, Gunder Christian Gundersen.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.